Det finns många olika miljömärkningar för mat och livsmedel att titta efter i butikerna.
Varför skall jag köpa miljömärkt mat?
Det finns många anledningar till varför du bör överväga att köpa miljömärkt mat:
- Skyddar miljön: Miljömärkning är en garanti för att produkten har producerats med hänsyn till miljön, från jord till bord.
- Stödjer hållbar produktion: Köp av miljömärkt mat stödjer företag som arbetar för att minskar sin påverkan på miljön och strävar efter hållbar produktion.
- Främjar god djurhälsa: Många miljömärkningar inkluderar krav på god djurhälsa, så du kan vara säker på att djuren har blivit behandlade väl.
- Bättre för din hälsa: Miljömärkt mat ofta innehåller färre tillsatser och är oftast producerad med en hälsosammare produktionsmetod.
- Främjar en mer hållbar framtid: Genom att köpa miljömärkt mat bidrar du till en mer hållbar framtid för vår planet och kommande generationer.
Varför är miljömärkt mat ofta så dyr?
Miljömärkt mat är ofta dyrare på grund av flera faktorer:
- Högre produktionskostnader: Miljömärkt mat produceras ofta enligt högre standarder, vilket leder till högre kostnader för jordbrukare och producenter.
- Mindre skalrabatt: Miljömärkt mat säljs oftast i mindre volymer, vilket innebär att producenterna inte kan nyttja de samma fördelar som stora producenter av konventionell mat.
- Efterfrågan: Eftersom efterfrågan på miljömärkt mat är mindre än efterfrågan på konventionell mat, är det oftast dyrare.
- Certifieringskostnader: För att erhålla miljömärkning måste producenter betala för certifiering, vilket också bidrar till högre priser.
Sammantaget leder dessa faktorer till att miljömärkt mat ofta är dyrare än konventionell mat.
Kan man verkligen lita på att miljömärkningarna håller vad de lovar?
Det finns olika grader av tillförlitlighet för olika miljömärkningar. Vissa märkningar har strikta kriterier och noggranna certifieringsprocesser, medan andra har mindre detaljerade krav och mindre omfattande certifiering.
Det är också viktigt att känna till att miljömärkningar inte garanterar att en produkt är helt hållbar eller miljövänlig. De är bara en indikation på att produkten uppfyller vissa kriterier för hållbarhet.
Läs mer om de olika miljömärkningarna för mat och livsmedel
-
UTZ certified
UTZ Certified är en miljömärkning som i huvudsak finns på kaffe men även te och kakao. UTZ utbildar bönder för att skapa möjligheter till bättre levnadsvillkor och en hög och jämn kvalitet på grödorna. Syftet med denna miljömärkning är också att minska påverkan på miljön och minska kostnaderna. UTZ certified påminner till en del om rättvisemärkning men denna …
-
Ä-märket
Flera företag (bl.a. City Gross och Kung Markatta) samarbetar med den oberoende konsumentföreningen Äkta vara som står bakom Ä-märkningen. Vill du undvika E-nummer och andra tillsatser, leta efter Ä-märket på hyllkanten i City gross butiker eller direkt på produkten i andra butiker runtom i Sverige. KRITERIER FÖR Ä-MÄRKET Det är föreningen Äkta vara som granskar …
-
Rainforest Alliance
Rainforest Alliance är en ideell, internationell miljöorganisation. Syftet med denna miljömärkning är att skydda ekosystem samt de människor, vilda djur och växter som är beroende av dem. Det finns inget krav på ekologiska råvaror men man har ett vattenbesparingsprogram och man måste använda organiskt gödsel. http://www.rainforest-alliance.org/
-
Blå Ängeln / Der Blau Engel
Den Blå ängeln är Tysklands miljömärke. Det är det äldsta miljömärket i världen och har funnits ända sedan 1978. Kriterierna för denna miljömärkning tas fram av det tyska naturvårdsverket och är en statlig och frivillig miljömärkning, precis som svenska miljömärkningen Svanen. Syfte Målet med miljömärkningen ”Blå ängeln” är att minimera miljöpåverkan av skadliga ämnen, energiförbrukning …
-
Svenskt sigill
Detta är ett kvalitetsmärke på svensk mat och blommor. Svenskt sigill är en miljömärkning som intygar att kontroll av gården skett av oberoende part. Kraven omfattar svensk lagstiftning inom livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljö och innehåller även ytterligare krav som tex GMO-frihet och minskad användning av kemiska bekämpningsmedel. Läs mer på Svenkt Sigills hemsida.
-
MSC – Marine Stewardship Council
Miljömärkt fisk. Målsättningen med MSC är att med miljömärkning och certifiering bidra till sundare hav genom att erkänna och belöna hållbara fångstmetoder, påverka de val människor gör när de köper fisk och skaldjur samt att tillsammans med olika partnerorganisationer förvandla fisk- och skaldjursmarknaden till en hållbar marknad. http://www.msc.org/
-
Bra miljöval
Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning. Naturskyddsföreningens mål är ett samhälle i balans med naturen. Bra Miljöval är ett verktyg för att nå det målet. Märkningen gör att du kan välja de produkter som är minst skadliga för miljön. Läs mer om Bra Miljöval på Naturskyddsföreningens hemsida.
-
EU Ecolabel
EU Ecolabel, tidigare känd som EU-Blomman, är EU:s officiella miljömärke. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för EU Ecolabel i Sverige. Arbetet sker på regeringens uppdrag. Läs mer på Svanens hemsida.
-
Coop, Änglamark
Änglamark är en miljömärkning framtagen av Coop.
-
ICA I love eco
I love eco är en märkning som ICA har utvecklat. Exempelvis så skall det ekologiska köttet vara KRAV-märkt för att få säljas under varumärket ICA I love eco.
-
Ekologisk mat / Europalövet
Europalövet är symbolen för ekologiskt jordbruk. I den ekologiska odlingen använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden. För att få märka livsmedel som ekologiska krävs att de innehåller minst …
-
KRAV, kravmärkt
KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat. Det finns idag många produkter som är kravmärkta. KRAV utgår från den ekologiska grunden och ställer höga kvalitétskrav på bland annat god djuromsorg, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan. KRAV-certifierad mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel och innehåller inga naturfrämmande tillsatser. Tillsammans med konsumenter, producenter och handeln har KRAV …
Det finns för många miljömärkningar. Är det någon som är bäst och som man bör välja?
Det är en komplicerad fråga. Olika miljömärkningar finns för olika typer av produkter. Om vi pratar om miljömärkt mat skulle jag säga att den största och bästa Svenska miljömärkningen är krav.
Det kanske finns andra som kan svara på den frågan!
Hälsningar Niklas
Hur vet man att det stämmer det märkningen utger sig för såg uppdrag granskning det känns som vanligt pengar att någon skall tjäna pengar.
Jag har bestämt mig jag köper svenskt så långt som möjligt.
Mvh
Hej. Köpte vindruvor med ”europalövet” , men med vit bakgrund. Är det samma?
MVH
Gunilla Andersson