Ekologisk mat / Europalövet

Europalövet är symbolen för ekologiskt jordbruk.

I den ekologiska odlingen använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden.

För att få märka livsmedel som ekologiska krävs att de innehåller minst 95 procent ekologiska ingredienser och att alla steg i produktionen har varit kontrollerade av ekologiska kontrollorgan.

Hur viktigt är det med ekologisk mat?

Läs mer om Ekologisk mat på Livsmedelsverket.

Ett svar på ”Ekologisk mat / Europalövet”

  1. Bananer som plockas i Sydamerika måste, som jag förstår, kollas och märkas här i Europa eller? Anledningen att jag frågar om just bananer är att jag igår inhandlade ett knippe Chiquitamärkta bananer för första gången på länge, kanske första gången någonsin. De hade även Europalövsmärkning vilket ska garantera den ekologiska produktionskontrollen. Kom hem, åt en banan och kände direkt samma fräna banan smak som jag kunde känna på sjuttio och åttiotalet när jag fortfarande bodde hos mina föräldrar och den ekologiska trenden inte kommit igång. Det kliade i halsen och de stora bananerna kändes giftiga. De luktade inte gott.
    När ekologeska bananer började marknadsföras ville jag, trots tidigare erfarenhet ge dem en chans och blev positivt överraskad av den milda gsmakenoda smaken. Har sedan dess fortsatt att konsumera dessa. Tills nu, när de var slut och potenta Chiquitabananer var enda alternativet. Enligt personal samma höga kvalitet..Aldrig mer!

    Nu till min fråga: Hur ska man kunna lita på de märkningar som är Euratifierade, men sätts på produkter som är producerade på en annan kontinent?
    Hälsningar från Beata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *