Miljömärkta produkter

Det finns så många olika miljömärkningar. Vad står de för egentligen? Läs mer om just den miljömärkta produkter du vill veta mer om!

Miljömärkningar för:
Mat | Fisk | Elektronik | Fordon | Kläder och textil | Rengöring | Kosmetika/Smink

Lista på olika miljömärkningar

Ä-märket

Flera företag (bl.a. City Gross och Kung Markatta) samarbetar med den oberoende konsumentföreningen Äkta vara som står bakom Ä-märkningen. Vill du undvika E-nummer och andra tillsatser, leta efter Ä-märket på hyllkanten i City gross butiker eller direkt på produkten i andra butiker runtom i Sverige. KRITERIER FÖR Ä-MÄRKET Det är föreningen Äkta vara som granskar …

ASC – Aquaculture Stewardship Council

Miljömärkt fisk. ASC grundades 2010 och är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. I Sverige finns bland annat ASC-märkt pangasius, tilapia, lax och tropisk jätteräka. ASC granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla.

Astma- och allergiförbundet

Astma- och allergiförbundets märkning är egentligen ingen miljömärkning. Denna märkning av produkter ska ses som en vägledning i sökandet efter produkter som är bra ur allergisynpunkt. Mer information hittar du på Astma- och allergiförbundets hemsida.

Blå Ängeln / Der Blau Engel

Den Blå ängeln är Tysklands miljömärke. Det är det äldsta miljömärket i världen och har funnits ända sedan 1978. Kriterierna för denna miljömärkning tas fram av det tyska naturvårdsverket och är en statlig och frivillig miljömärkning, precis som svenska miljömärkningen Svanen. Syfte Målet med miljömärkningen ”Blå ängeln” är att minimera miljöpåverkan av skadliga ämnen, energiförbrukning …

Bra miljöval

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning. Naturskyddsföreningens mål är ett samhälle i balans med naturen. Bra Miljöval är ett verktyg för att nå det målet. Märkningen gör att du kan välja de produkter som är minst skadliga för miljön. Läs mer om Bra Miljöval på Naturskyddsföreningens hemsida.

Coop, Änglamark

Änglamark är en miljömärkning framtagen av Coop.

Ekologisk mat / Europalövet

Europalövet är symbolen för ekologiskt jordbruk. I den ekologiska odlingen använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden. För att få märka livsmedel som ekologiska krävs att de innehåller minst …

El, Bra miljöval

Det finns några olika miljömärkningar av el. Men den som gör störst skillnad för miljön är Bra Miljöval. Vi är den enda miljömärkningen på el som ställer tuffa miljökrav på produktionen. Alla elbolag med Bra Miljöval-el investerar i olika projekt som främjar energieffektivisering och miljön. Varje år kontrolleras märkningen av oberoende auktoriserade revisorer.

EU Ecolabel

EU Ecolabel, tidigare känd som EU-Blomman, är EU:s officiella miljömärke. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för EU Ecolabel i Sverige. Arbetet sker på regeringens uppdrag. Läs mer på Svanens hemsida.

GOTS

Global Organic Textile Standard, GOTS En internationell miljömärkning för kläder och textil (sociala och miljömässiga krav). GOTS syfte är att hjälpa konsumenten välja produkter som är bra ur ett helhetsperspektiv med hänsyn till både miljö och socialt ansvar. GOTS tar hänsyn till odling, plockning, beredning och tillverkning av själva plagget. http://www.global-standard.org/

ICA I love eco

I love eco är en märkning som ICA har utvecklat. Exempelvis så skall det ekologiska köttet vara KRAV-märkt för att få säljas under varumärket ICA I love eco.

KRAV, kravmärkt

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat. Det finns idag många produkter som är kravmärkta. KRAV utgår från den ekologiska grunden och ställer höga kvalitétskrav på bland annat god djuromsorg, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan. KRAV-certifierad mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel och innehåller inga naturfrämmande tillsatser. Tillsammans med konsumenter, producenter och handeln har KRAV …

Miljöbil

En bil som klassats som miljöbil har lägre beskattning, frihet från trängselskatt och parkeringsförmåner i vissa kommuner. Att köra bil är aldrig bra för miljön men för att få kallas miljöbil krävs följande: Bensin- och dieseldrivna fordon inklusive elhybridmodeller som släpper ut max 120 g/km koldioxid per km samt minst uppfylla utsläppsklassen Euro 5. Fordon …

Miljömärkning energi / vitvaror

Energiklass. Märkningen anger hur miljövänlig en produkt är. Märkningen finns för vitvaror och tv-apparater. Skalan går från A till G där A är bäst. Det finns även tillagt en symbolskala med plustecken. A+,  A++ och A+++ finns. A+++ är den mest miljövänliga, såvida att produkten drar minst energi. Märkningen är obligatorisk i hela Europa.

MSC – Marine Stewardship Council

Miljömärkt fisk. Målsättningen med MSC är att med miljömärkning och certifiering bidra till sundare hav genom att erkänna och belöna hållbara fångstmetoder, påverka de val människor gör när de köper fisk och skaldjur samt att tillsammans med olika partnerorganisationer förvandla fisk- och skaldjursmarknaden till en hållbar marknad. http://www.msc.org/

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance är en ideell, internationell miljöorganisation. Syftet med denna miljömärkning är att skydda ekosystem samt de människor, vilda djur och växter som är beroende av dem. Det finns inget krav på ekologiska råvaror men man har ett vattenbesparingsprogram och man måste använda organiskt gödsel. http://www.rainforest-alliance.org/

Svanen, kosmetika

Med Svanenmärkt smink och kosmetika minskar man utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen, främjar ämnen som lätt bryts ned i naturen, får effektiva och dryga produkter samt minskar miljöbelastning från förpackningar. Läs mer här.

Svanen, svanenmärkt

Syftet med Svanen är att hjälpa konsumenter välja de ur miljösynpunkt bästa produkterna på marknaden. Svanenmärkningens vision är ett hållbart samhälle och de bidrar genom miljömärkningar till en hållbar konsumtion. För företag är en Svanenmärkning ett bevis på att de aktivt arbetar för en hållbar produktion och att deras produkter har uppfyllt svanenmärkets tuffa miljökrav. …

Svenskt sigill

Detta är ett kvalitetsmärke på svensk mat och blommor. Svenskt sigill är en miljömärkning som intygar att kontroll av gården skett av oberoende part. Kraven omfattar svensk lagstiftning inom livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljö och innehåller även ytterligare krav som tex GMO-frihet och minskad användning av kemiska bekämpningsmedel. Läs mer på Svenkt Sigills hemsida.

TCO Certified

TCO Certified är en hållbarhetscertifiering med fokus på att IT-produkter och deras produktion ska baseras på miljömässig, social och ekonomisk hänsyn. Produkter som är TCO Certifierade uppfyller kraven på socialt ansvarstagande i produktion, användarsäkerhet och bra ergonomisk design samt miljöegenskaper för både IT-produkterna och deras produktion under hela livscykeln. Syftet med TCO Certified är att underlätta att ställa hållbarhetskrav vid IT-inköp. I …

UTZ certified

UTZ Certified är en miljömärkning som i huvudsak finns på kaffe men även te och kakao. UTZ utbildar bönder för att skapa möjligheter till bättre levnadsvillkor och en hög och jämn kvalitet på grödorna. Syftet med denna miljömärkning är också att minska påverkan på miljön och minska kostnaderna. UTZ certified påminner till en del om rättvisemärkning men denna …